funkcja ograniczona
smutny_człowiek: Pokaż funckja a : ℕ→R jest ograniczona:
a(n)=((−1)n*n+10)/(√n2+1)
Proszę o pomoc − jakiś pomysł na rozwiązanie? Znam definicję funckcji ograniczonej, ale nie
wiem, jak się za to zabrać...
29 paź 13:28
chichi:
mógłbyś wstawić skan?
29 paź 13:46
wredulus_pospolitus:
ZARYS rozwiązania
1.
| | −n + 10 | | n + 10 | |
cn = |
| ≤ an ≤ |
| = bn |
| | √n2+1 | | √n2+1 | |
2. wykazujemy, że b
n jest ciągiem malejącym.
3. jak również, że c
n jest ciągiem malejącym.
4. wyznaczamy lim c
n = −1
5. i wtedy mamy:
−1 ≤ c
n ≤ a
n ≤ b
n ≤ b
1
i masz ograniczoność
29 paź 15:38
b: | | (−1)nn + 10 | | |(−1)nn| + |10| | | n + 10 | |
|an| = | |
| | < |
| = |
| < 11 |
| | √n2 + 1 | | n | | n | |
29 paź 20:04