suma
ciufcia: Siema jak udowodnic ze suma od k=0 do n od ((n po k) * k) = 2n−1*n
28 paź 22:13
wredulus_pospolitus:
z własności dwumianu newtona:
stąd:
| | | | | | | |
∑k=0n | *k = 0 + ∑k=1n | *k = ∑k=1n n* | = |
| | | | |
| | | | | |
= n*∑k=1n | = // s = k−1 // = n*∑s=0n−1 | = n*2n−1 |
| | | |
28 paź 22:23
wredulus_pospolitus:
pytanie tylko ... czy nie musisz przy okazji udowodnić własności:
... jeżeli nie mieliśmy tej własności ... to trza ją także (wcześniej) wykazać, aby dowód był
pełny.
28 paź 22:26
wredulus_pospolitus:
co akurat jest prozaicznie proste.
| | | |
No i jeszcze nie zaszkodzi (co także jest proste) wykazać, że ∑k=0n | = 2n |
| | |
28 paź 22:29
ciufcia: O dzieki wielkie przeanalizuje to wszystko i udowodnię juz napewno zrozumiem
28 paź 22:42