Zadanie tekstowe, zbiory, działania na zbiorach
Pelis: W klasie VII liczącej 30 uczniów, każdy lubi informatykę lub fizykę. Trzech uczniów lubi oba
przedmioty. Liczba uczniów lubiących tylko informatykę jest dwa razy większa od liczby uczniów
lubiących fizykę. Ilu uczniów lubi informatykę, a ilu tylko fizykę?
Proszę o rozwiązanie krok po kroku. Chciałbym zrozumieć tok rozwiązywania takiego zadania.
Pozdrawiam i dziękuję z góry.
28 paź 20:16
wredulus_pospolitus:
2x −−− liczba lubiących informatykę
x −−− liczba lubiących fizykę
3 −−− liczba lubiących zarówno informatykę jak i fizykę
2x − 3 −−− liczba lubiących JEDYNIE informatykę
x − 3 −−− liczba lubiących JEDYNIE fizykę
3 + (2x−3) + (x−3) = 30 −−−> 3x − 3 = 30 −−−> x − 1 = 10 −−−> x = 11
więc mamy
22 lubi informatykę, 11 lubi fizykę.
Czy takie wyjaśnienie Ci wystarcza
28 paź 20:50
ABC:
Wredulus ty na pewno dobrze oznaczyłeś ?
"Liczba uczniów lubiących TYLKO informatykę jest dwa razy większa od liczby uczniów
lubiących fizykę."
28 paź 21:09
wredulus_pospolitus:
ostatnio mam problemy z czytaniem
28 paź 21:23