Funkcja odwrotna
Ciufcia: Siemka zastanawiam się jak obliczyć funkcję odwrotną do funkcji
f(x)=1/{3x−3−x}
próbowałem różnych sposobów ale nie wiem jak otrzymać x z tylko jednej strony
27 paź 21:16
b: | | 1 | |
Podstaw t = 3x (3−x = |
| ) |
| | t | |
Rozwiąż równanie kwadratowe przy sensownych założeniach a następnie zlogarytmuj stronami
otrzymując funkcję odwrotną.
Możesz również poczytać o funkcjach area ( twoja funkcja to przekształcony cosecans
hiperboliczny
27 paź 21:23
Ciufcia: O super dzięki wielkie poczytam napewno
27 paź 21:28