wykaż
skibidi: x,y∊Z
wykaż że liczba
25x+3y jest podzielna przez 41 wtedy i tylko wtedy, gdy liczba 3x+2y
dzieli się przez 41.
27 paź 20:55
wredulus_pospolitus:
skoro 3x + 2y jest podzielne przez 41, to także 22*(3x+2y) = 66x + 44y jest podzielne przez 41.
W takim razie także 66x + 44y − 41x − 41y = 25x + 3y będzie podzielne przez 41.
c.n.w.
27 paź 21:03
skibidi: a jak wykazać że skoro (25x+3y) jest podzielne przez 41 to (3x+2y) jest podzielne przez 41
27 paź 21:12
wredulus_pospolitus:
działasz w drugą stronę i dochodzisz do 66x + 44y = 22(3x+2y) a jako, że 41 jest liczbą
pierwszą oraz 22 nie dzieli 41, to 3x+2y musi dzielić 41
27 paź 21:20
27 paź 21:27
chichi:
możesz dowieść ten fakt przytoczony przez @
wredulusa w ramach treningu
27 paź 21:27
wredulus_pospolitus:
miało być −−−> 41 nie dzieli 22 to znaczy że dzieli 3x+2y
27 paź 21:28
skibidi:
27 paź 21:29