Funkcja wykładnicza i logarytmiczna
Qin Xiaofei:

Zadanie nr 1
1) Napisz wzór funkcji wykładniczej f(x)=a
x gdzie a>0 wiedząc ze do jej wykresu należy
punkt o współrzędnych (2,0,25)
| | 1 | |
Stąd wiemy że y= |
| i x=2 |
| | 4 | |
f(x)=y= a
x
Więc wzór funkcji f(x) jest postaci
f(x)=
12x
===============
2) Naszkicuj wykres funkcji g(x)=f(x+1)−2
Przerysuj ten rysunek z góry z takim tłumaczeniem
1) f(x)=
12x wykres czarny
2) Wykres f(x) przesuwam o jedna jednostke w lewo i otrzymuje wykres h(x)=
12x+1