Wykaż że
:): Wykaż, że funkcja f(x)= √2−4x jest funkcją malejącą
27 paź 12:33
Qin Xiaofei:
To prosze napisać najpierw definicję funkcji malejącej .OK
27 paź 12:55
wredulus_pospolitus:
to jest
√2−4x czy
√2 − 4x
27 paź 13:05
:): Całe wyrażenie pod pierwiastkiem
27 paź 20:52
:): Definicja dla x1<x2 to f(x1)>f(x2)
27 paź 20:53
chichi:
można z definicji, ale wygodniej jest użyć związku znaku pierwszej pochodnej z monotonicznością
funkcji
27 paź 21:29
wredulus_pospolitus:
no to jedziemy z definicji
D
f =

x
1 < x
2 ⇒ f(x
1) − f(x
2) =
√2−4x1 −
√2−4x2 =
| | 2−4x1 − (2−4x2) | | x2 − x1 | |
= |
| = 4 |
| > 0 |
| | √2−4x1 + √2−4x2 | | √2−4x1 + √2−4x2 | |
konieczne jest dodatnie odpowiednich komentarzy
27 paź 21:32