zadanie z funkcji wymiernej
Patrycja: Dzień dobry. Na sprawdzianie było takie zadanie, aby wyznaczyć monotoniczność funkcji
| | 2 | |
określonej wzorem y = |
| + 4. W związku z tym asymptoty wychodzą jako x=−3 i |
| | x + 3 | |
y=−4. Udzielona odpowiedź, że funkcja jest malejąca w przedziale (−
∞,−3)∪(−3,
∞) wg
nauczycielki jest błędna i że poprawna to (−
∞,
∞).
Moje pytanie to: dlaczego tak?
26 paź 21:04
Aruseq: żadna z odpowiedzi nie jest poprawna, podobnie jak pozioma asymptota
26 paź 21:18
wredulus_pospolitus:
prawidłową odpowiedzią jest:
funkcja f(x) jest malejąca w przedziale (−
∞,−3) i w przedziale (−3, +
∞).
Dlaczego tak a nie jedna z tych.
1. Zaczniemy od idiotycznej odpowiedzi: (−
∞,+
∞).
Jeżeli taka jest odpowiedź, to niech droga nauczycielka odpowie −> jaka jest wartość funkcji w
x = −3.
Drugie pytanie jakie jej się zada będzie to samo co później, więc nie będę go powtarzać.
2. Natomiast odnośnie Twojej odpowiedzi: (−
∞,−3) u (−3,+
∞).
Jeżeli taka odpowiedź jest prawidłowa, to proszę o wykazanie, że w takim przedziale funkcja
jest malejąca ... czyli spełnia warunek (dla dowolnych x
1,x
2 z tegoż przedziału):
∀
x1,x2 ∊ (−∞,−3) u (−3,+∞) x
1 < x
2 ⇒ f(x
1) > f(x
2)
I od razu napiszę: weźmy x
1 = −5 ; x
2 = 0 (ogólnie dowolne x
1 < −3 oraz x
2 > −3)
i otrzymamy sprzeczność, bo okaże się, że f(x
1)
< f(x
2) czyli funkcja f(x) NIE JEST
malejąca w tymże przedziale.
I właśnie dlatego w momencie gdy funkcja NIE JEST CIĄGŁA w swojej dziedzinie (a nie jest ona
ciągła) nie używamy symbolu '∪' , tylko zapisujemy przedziały w których wykazaliśmy
monotoniczność po przecinku
26 paź 22:17
wredulus_pospolitus:
PS. W jaki sposób szukasz przedziałów monotoniczności funkcji ? (Bo możliwe, że nie miałeś
podanej definicji monotoniczności ... czyt. to co napisałem)
26 paź 22:18
wredulus_pospolitus:
Ogólnie −−− mamy bardzo ograniczoną liczbę funkcji, których monotoniczność można by było
zapisać tak jak zapisałaś.
Taką funkcję można zapisać jako: f(x) = −(x+3) , D
f = R/{−3}
i prawdą będzie, że ta funkcja jest malejąca w przedziale (−
∞,−3) u (−3,+
∞).
Jednak nawet w tym przypadku nikt nie powinien się przyczepić do odpowiedzi:
funkcja jest malejąca w (−
∞,−3), w (−3,+
∞).
26 paź 22:27
Min.Edukacji: Czyli użycia spojnika "i " tez jest niepoprawne. Najlepszy jest dwukropek i przecinki.
27 paź 07:49
Patrycja: Ahaaaaaa. Okej, rozumiem, dziękuję

też mi to nie grało, ale nigdy jakoś nie wpadłam żeby
wypisywać po przecinku, super, świetne wytłumaczenie

a co do wzoru funkcji to oczywiście tam
powinno być −4. Z rozpędu napisałam plus. Dziękuję.
27 paź 22:21
Patrycja: Miałam definicję monotoniczności, ale tłumaczyłam koledze(też wykazywałam ten błąd logiczny z
def monotonicznosci) któremu nauczycielka tak poprawiła sprawdzian. I miałam zagwostkę
dlaczego?

taka dziwna i absurdalna odpowiedz, ale stwierdziłam ze podpytam sie mądrzejszych,
bo może coś pzeoczyłam co mam przed oczamix)
27 paź 22:25
Patrycja: Generalnie dzieki chłopaki. Wasze odpowiedzi to złoto 💚💚💚
27 paź 22:36
chichi:
@
wredulus
"I właśnie dlatego w momencie gdy funkcja NIE JEST CIĄGŁA w swojej dziedzinie (a nie jest ona
ciągła) nie używamy symbolu '∪' , tylko zapisujemy przedziały w których wykazaliśmy
monotoniczność po przecinku "
przepraszam
27 paź 22:52