Prawdopodobieństwo
Marta: Hej,
nie mam pomysłu jak ugryźć to zadanie. Proszę o wyjaśnienie.
Pewien zawodnik strzelający z pistoletu przy pierwszym strzale trafia do celu z
prawdopodobieństwem 0,8. Zawodnik oddaje kolejno trzy strzały. W przypadku w poprzednim
strzale trafił do celu, to prawdopodobieństwo trafienia w następnym strzale wzrasta o 0,05,
a w przypadku, gdy nie trafi – maleje o 0,1. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że zawodnik
oddając
trzy strzały dwukrotnie trafi do celu.
26 paź 12:11
Aruseq: Rozrysuj sobie drzewko
26 paź 12:19
wredulus_pospolitus:
Bez rysowania drzewka:
musimy rozpatrzeć takie możliwości:
Trafił, trafił, nie trafił
trafił, nie trafił, trafił
nie trafił, trafił, trafił
P(A) = 0.8*0.85*(1−0.9) + 0.8*(1−0.85)*0.75 + (1−0.8)*0.7*0.75 = 0.263
26 paź 12:44
Marta: A dlaczego * 1−0.9 a nie 0,85−0,1
Dlaczego nie tak?
P(A)= 0.8*0.85*0.75+0.8*0.7*0.75+0.7*0.75*0.8
Skąd bierze się to 1−0.9 1−0.85 i 1−0.8?
26 paź 13:01
Marta: Chwila dobrze rozumiem, że to są po prostu zdarzenia przeciwne? trafił byłoby 0,8+0,1 czyli
0,9, a przeciwne 1−0,9?
26 paź 13:05
wredulus_pospolitus:
1−0.9 <−−− prawdopodobieństwo nie trafienia gdy wcześniej dwukrotnie trafił
analogicznie pozostałe
Zapisałem w ten sposób, bo myślałem że łatwiej Ci będzie załapać niż gdybym pisał (odpowiednio)
0.1 , 0.15 , 0.2
26 paź 15:50
Marta: Tak, to, że to jest prawdopodobieństwo nie trafienia to wiem. Tylko chciałam się upewnić, że
ten zapis to inaczej zdarzenie przeciwne do trafienia. Zmyliło mnie to, że w treści jest
napisane, że w przypadku nietrafienia prawdopodobieństwo maleje o 0,1. Czy jest jakiś sposób
na to zadanie, w którym wykorzystujemy tą informację? Z Twojego rozwiązania wynika, że to
jest niepotrzebna informacja, tak? Czy takie zadanie może pojawić się na maturze podstawowej?
28 paź 09:42
Aruseq: wredulus wykorzystał tę informację.
Weźmy przypadek: trafił, trafił, nie trafił.
Przy pierwszym rzucie szansa na trafienie wynosi 0,8 − zgodnie z poleceniem.
W drugim rzucie szansa na trafienie wynosi 0,85, gdyż wzrosła o 0,05, co wynika w trafienia
poprzedniego rzutu.
W trzecim rzucie szansa na trafienie ponownie wzrasta o 0,05, czyli wynosi obecnie 0,9. Chcemy
jednak, aby zawodnik w tym rzucie nie trafił, wobec czego skoro szansa na trafienie wynosi
0,9, to szansa na nietrafienie to 1−0,9=0,1.
Podobnie można przeanalizować pozostałe trzy przypadki.
Patrząc na poziom zadań maturalnych − raczej mała szansa.
28 paź 11:34
Marta: No właśnie, czyli to jest zdarzenie przeciwne, 1−0,9, to rozumiem. Tylko że w treści jest, że
maleje o 0,1, czyli jak w pierwszym trafionym rzucie jest 0,8, to w drugim nietrafionym nie
powinno być 0,8−0,1=0,7?
28 paź 13:16
wredulus_pospolitus:

Powyższa tabelka prezentuje jakie były prawdopodobieństwa trafienia (T) lub nietrafienia (NT).
Gdy wcześniej mieliśmy:
a) 0 −−−− brak strzałów (sytuacja startowa)
b) 1x T −−− oddany 1 strzał, który był trafiony
c) 1x NT −−− oddany 1 strzał, który był nietrafiony
d) 2x T −−− oddane 2 strzały, oba trafione
e) 1x T , 1x NT −−− oddane 2 strzały, jeden trafiony a jeden nietrafiony
zauważ, że jak strzelamy ... mamy tylko dwie możliwości: trafimy w celu lub nie. Więc za każdym
razem prawdopodobieństwo trafienia + prawdopodobieństwo spudłowania będzie równe
1 
Informacja o tym, że prawdopodobieństwo trafienia wzrasta o 0.05 lub spada o 0.1 dotyczy jakie
będzie 'nowe' prawdopodobieństwo w następnym strzale.
Wyobraź sobie to w ten sposób:
Jesteś na turnieju i to Ty strzelasz do celu. Gdy jesteś lekko poddenerwowana, trafiasz w 80%
przypadku (prawdopodobieństwo trafienia wynosi 0.8).
Jednak jesteś na turnieju, więc czujesz się poddenerwowana (w końcu chcesz wypaść jak
najlepiej). I z każdym oddanym TRAFIONYM strzałem czujesz się bardziej pewnie/bardziej
zrelaksowana (więc Twoja szansa na to że w kolejnych strzałach trafisz wzrasta). Natomiast z
każdym kolejnym pudłem czujesz się bardziej poddenerwowana (więc Twoja szansa na to że w
kolejnych kolejnych strzałach trafisz maleje)
To co Ty proponujesz nie ma się nijak do tego co treść zadania mówi.
0.8 −−−− prawdopodobieństwo trafienia w pierwszym strzale
0.1 −−− o ile spadnie prawdopodobieństwo trafienia, jeżeli przed chwilą spudłowałaś
0.8 − 0.1 = 0.7 to nie będzie prawdopodobieństwo nietrafienia w drugim strzale

To będzie prawdopodobieństwo trafienia w drugim strzale, w momencie gdy w pierwszym
nietrafiłaś.
28 paź 13:39
: ciekawe czy Robin Hood też tak szacował
28 paź 14:15