25 paź 09:21
wredulus_pospolitus:
Na jakim poziomie nauczania jest to zadanie.
Ogólnie nie jest to bardzo trudne zadanie, jednak sam wynik do 'najpiękniejszych' należeć nie
będzie.
25 paź 11:33
mam pytanie: Ptrójkąta =82√3/4=16√3
trójkąty prostokątne 30,60,90 mająprzeciwprostokątna=4
a√3/2=4 a√3=8 a=8/√3
czyli koła mają srendicę 8/√3
mamytrzypołkolaoprominiu 4/√3
trzy połkolamająpole 3* 1/2* π* (4/√3)2 =8π
odtrójkąta oboku 8odejmujemy 3trojkątyprostokątne oraz trzypołkola
Pszukane=16√3−16−8π
25 paź 11:41
wredulus_pospolitus:
@mam pytanie −−− 'podoba' mi się to założenie: "przeciwprostokątna = 4" bez absolutnie żadnego
wyjaśnienia.
Druga sprawa −−− jeżeli przeciw prostokątna jest równa 4, to przyprostokątne są równe 2 i
2
√3.
Trzecia sprawa −−− przy liczeniu pola trójkąta prostokątnego także namieszałeś.
A kończymy na −−− Szukane pole to wartość
UJEMNA co widać na pierwszy rzut oka:
16
√3 < 16*2
< 16 + 8*3 < 16 + 8π
25 paź 12:07
wredulus_pospolitus:
ach jeszcze tak bonusowo ... jakbyś sprawdził swoje obliczenia to dodatkowo byś zauważył, że:
| 8 | | 8 | |
| > |
| = 4 <−−− czyli przyprostokątna większa od przeciwprostokątnej  |
| √3 | | 2 | |
To może wtedy byś zauważył, że ma do dupy proporcje zrobioną na wyliczenie przyprostokątnej w
trójkącie ekierkowym
25 paź 12:11
wredulus_pospolitus:
Ogólnie 'instrukcję' rozwiązania mam gotową i czekam na odzew autora wątku
25 paź 12:19
Marko: To jest poziom liceum
25 paź 12:34
wredulus_pospolitus:
Jeden ze sposobów podejścia do problemu:
Ze względu na ograniczone możliwości rysowania przerobiłem Twój rysunek:
https://zapodaj.net/plik-xan9X7mER8
1. Zauważamy, że trójkąty prostokątne to trójkąty 'ekierkowe' (kąty 30,60,90).
związku z tym ich boki to a,
√3a, 2a.
| | √3 | |
2. Wysokość h opuszczona na przeciwprostokątną ma długość |
| a |
| | 2 | |
| | √3 | |
3. 'Środek' półkola będzie w środku przeciwprostokątnej. Więc r = |
| a |
| | 2 | |
| | √3 | |
4. Z proporcji / Talesa mamy h/2 = |
| a |
| | 4 | |
5. W lewym dolnym rogu zauważamy, trójkąt ekierkowy (znane boki to 'a' i 'h') z tego mamy
| | a | |
6. Wyjściowy trójkąt ekierkowy ma przeciwprostokątną o długości 2a. 'Oddzieliliśmy' |
| . |
| | 2 | |
| | 3 | | 6 | |
Pozostała długość to |
| a = |
| a. |
| | 2 | | 4 | |
| | 3 | |
Z proporcji / Talesa mamy długości |
| a. |
| | 4 | |
7. Zauważamy, że łącząc 'środki' półkol otrzymamy trójkąt równoboczny (żółty) o boku 2r =
√3a
| | √3 | |
8. Notujemy, że r = h = |
| a |
| | 2 | |
9. Prowadzimy równoległą do dolnego boku wyjściowego trójkąta równobocznego i tworzymy
trójkąt prostokątny
10. W tym trójkącie znamy przeciwprostokątną (2r =
√3a) oraz jedną przyprostokątną
| | √3 | |
11. Możemy wyliczyć x z tw. Pitagorasa: (√3a)2 = ( |
| a)2 + x2 −−−> |
| | 4 | |
12. Znając
x możemy wyznaczyć 'a'.
| | a | | 3 | |
8 = |
| + |
| a + x + a −−−> a =  |
| | 2 | | 4 | |
13. I teraz już z górki:
Pole
trójkąt równoboczny o boku 8 = ....

3*Pole
trójkąt prostokątny o przyprostokątnych a i a√3 = ...

3*Pole
półkol o r = a√3/2 = ...

I koniec zadania.
25 paź 12:39
Marko: Ok dzięki musze to przeanalizowac
25 paź 12:41
Marko: a masz wynik bo mi wychodzi ale na minusie
25 paź 12:51
Marko: A nie jednak ok, dzieki
25 paź 12:53
Marko: Sory jednak wychodzi mi na minusie wynik
czy a to 16/33*(9 − √15) ?
25 paź 13:05
wredulus_pospolitus:
| | 9 + 3√5 | | 8*4 | | 8(3−√5) | |
8 = |
| a −−−> a = |
| = |
| |
| | 4 | | 3(3+√5) | | 3 | |
25 paź 13:18
25 paź 14:32