ekstrema
mar: Mam znaleźć ekstrema funkcji:
| | x3 | |
f(x) = |
| , dziedzina R−{−1} |
| | 2(x+1)2 | |
Policzyłem pochodną:
Po narysowaniu "wężyka" mam:
f'(x) > 0 dla x (−nsk,−3) u (−1,0) u (0,+nsk) −> f rosnąca
f'(x) < 0 dla x (−3,−1) −> f malejąca
f'(x) = 0 dla x=−3 −> maksimum
dla x = −1 f nie jest określona
A co się dzieje w punkcie x=0, ten punkt jakoś się nazywa?
chichi:
na podstawie pierwszej pochodnej stwierdzamy, ze jest on po prostu punktem stacjonarnym, na
podstawie drugiej pochodnej byśmy stwierdzili, ze jest on również punktem przegięcia