Oblicz p dla prostej prostopadłej
Kuło: Prosta k o równaniu y=(p2 + p)x + p jest prostopadła do prostej y=−0,5x. Oblicz p
24 paź 01:40
chichi:
iloczyn wspolczynnikow kierunkowych musi byc rowny (−1)
24 paź 01:49
Jolanta: Dwie proste są prostopadle jeżeli a
1*a
2=−1
a
1=p
2+p a
2=−0,5
(p
2+p)*(−0,5)=−1
−0,5p
2−0,5p+1=0
Δ=b
2−4ac
Δ=0,25+2=2,25
| | −b−√Δ | | 0,5−1,5 | |
p1= |
| = |
| =1 |
| | 2a | | −1 | |
| | −b+√Δ | | 0,5+1,5 | |
p2= |
| = |
| =−2 |
| | 2a | | −1 | |
Odp p = −2 lub p=1
24 paź 20:17