logarytmy
barcik14: zadanie: log(√2)(4√2)=?
(pierwszy nawias to podstawa logarytmu)
Próbowałem rozwiązać to zadanie kilkoma różnymi sposobami, ale za kazdym razem wychodzi mi 5, a
wg. odpowiedzi powinno byc 3. Jest szansa, że w odpowiedziach jest błąd, ale nie mam pewnosci
czy to nie ja źle rozwiązuję zadanie, prosze o pomoc.
22 paź 20:36
.:
log√2(4√2) = log{√2)(√25) = 5 i taki wynik jest poprawny
22 paź 20:40
.:
log√2(√25) <−−− tak miało być
22 paź 20:41
.:
a jak sprawdzić.
gdyby odpowiedź była prawidłowa to:
(
√2)
3 = 2
√2 =? 4
√2 
oczywiście, że nie
22 paź 20:42
off:
odp: 5 jest poprawna bo (√2)5= 4√2
22 paź 20:43
barcik14: Okej, dziękuję za wyjasnienie
22 paź 20:45