2 zadania o nww
lit: 1. udowodnic, ze dla calkowitych a, b, c zachodzi:
NWW(a, NWW(b, c))=NWW(NWW(a, b), c))
2. udowodnic, ze NWD(a, b, c)*NWW(a, b, c) =/= abc, ale NWD(ab, bc, ac)*NWD(a, b, c)=abc=NWD(a,
b, c)*NWW(ab, bc, ac)
21 paź 21:27
wredulus_pospolitus:
2. co do udowodnienia braku równości:
Niech:
a = 1 ; b = 2 ; c = 4
NWD(1,2,4) = 1 ; NWW(1,2,4) = 4 ; 1*2*4 = 8
21 paź 22:33
lit: chodzilo mi o ogolny dowod
22 paź 07:59
chichi:
w zadaniu (1) wystarczy pokazać, że lewa strona dzieli prawą i na odwrót

[[a,b],c] = n, z własności NWD mamy, że [a,b],c | n, no i dalej niech [a,b] = m, więc a,b | m,
stąd a,b,c | n, a więc [b,c] | n i ostatecznie [a,[b,c]] | n, analogicznie w drugą stronę □
22 paź 10:55