Wyznaczyć przedziały wypukłości i wklęsłości oraz punkty przegięcia funkcji.
jbs: Wyznaczyć przedziały wypukłości i wklęsłości oraz punkty przegięcia funkcji.
f(x)=x4−12x3+48x2−50
Wg. mnie poprawną odpowiedzią jest f''(x)>0 ⇔ x ∊ (−∞,2) ∪ (4,∞), f''(x)<0 ⇔ x ∊ (2,4), punkty
przegięcia dla x=2 i x=4
W obliczeniach też nie znalazłem u siebie żadnego błędu, pierwiastek z delty wyszedł mi 24.
W książce w odpowiedziach parabola i przedziały "zgadzają się", natomiast liczby to 1 i 5,
zamiast 2 i 4.
Czy to błąd w odpowiedziach, czy sam coś zrobiłem nie tak?
21 paź 17:23
wredulus_pospolitus:
f'(x) = 4x3 − 36x2 + 96x
f''(x) = 12x2 − 72x + 96 = 12(x2 − 6x + 8) = 12(x−4)(x−2)
więc wygląda na to, że błąd w książce.
21 paź 17:35
jbs: Minusy pierwszych wydań... podręcznik z ponad dwudziestoletnim stażem
22 paź 09:21