Podział, wielokrotność
Zuza: Babcia Pelagia z okazji Dnia Babci upiekła ciasteczka dla czwórki swoich wnuków. Pierwszy
przyszedł Antek, zjadł ciastko, a stwierdziwszy , że jest bardzo dobre, z pozostałych zabrał
¼. Potem przyszedł Franek, także zjadł jedno ciastko i z pozostałych także zabrał ¼. Następny
przyszedł Heniek, a po nim Tomek i obaj postąpili tak, jak obaj chłopcy wcześniej. Żadne z
ciastek nie zostało przy tym połamane. Ile co najmniej ciastek upiekła babcia Pelagia ?
19 paź 23:29
Zuza: Czy jest to w ogóle możliwe

l
Idąc od końca. Zostało ¾ ciastek, więc musi być liczba podzielna przez 3 I 3,6,9,12,15,18,...,
dodać do tego¼, czyli odpowiednio L1,2,3,4,5,6...,i dodać 1 ciastko, które zjadł, to mamy
odpowiednio 5,9,13,17,,21,25..Te liczby znowu muszą być podzielne przez 3, bo stanowią ¾ tego
co zostało, więc mogłoby to być 9 lub 21, wtedy ¼ to 3 lub 7 . 9+3+1 ciastko zjedzone = 13,
21+7+1 zjedzone=29. Powinny być to liczby podzielne przez 3, bo stanowią ¾ jakiejś liczby
całkowitej, a nie są.Stąd moje pytanie, czy to jest możliwe
20 paź 07:23
Zuza: Ok, znalazłam rozwiązanie 😃 253 😎
20 paź 11:03
Zuza: Ok, znalazłam rozwiązanie 😃 253 😎
20 paź 11:04
Zuza: Ok, znalazłam rozwiązanie 😃 253 😎
20 paź 11:04
getin:
x
x−1
0,75(x−1)
0,75(x−1)−1
0,75(0,75(x−1)−1)
0,75(0,75(x−1)−1)−1
0,75(0,75(0,75(x−1)−1)−1)
0,75(0,75(0,75(x−1)−1)−1)−1
0,75(0,75(0,75(0,75(x−1)−1)−1)−1) musi być liczbą całkowitą
0,75(0,75(0,75(0,75(x−1)−1)−1)−1) = y gdzie x,y są całkowite
Po przekształceniach równania 0,75(0,75(0,75(0,75(x−1)−1)−1)−1) = y otrzymujemy 81x=256y+525
81x−525 = 256y
3(27x−175) = 256y co oznacza że y musi być liczbą podzielną przez 3
i wychodzi że dla y=78 otrzymamy x=253
20 paź 12:20