Jak obliczyć ?
Kinga: Proszę pomocy
Dla jakich wartości parametru p rozwiązaniem układu równań
a) 2x−y+z=0
px−2z=4
− 3x + y + pz =2.
a) zbiór pusty,
b) zhaor zawierający dokładnie jeden punkt,
e) zbiór zawierający dokładnie dwa punkty,
d) zbiór nieskończony
18 paź 00:59
kerajs:
Przykładowe rozwiązanie:
Liczy się wyznacznik z macierzy głównej tego układu. Wynosi on p2+p−2. Dla tych p, dla których
nie jest on zerem układ jest oznaczony, a dla pozostałych p sprawdzasz układ wstawiając
zerujące go wartości.
a) p=1
b) p∊R\ {−2,1}
e) taka sytuacja nigdy nie zajdzie dla układu równań liniowych
d) p=−2
18 paź 15:24
Kinga: Dziękuję bardzo
19 paź 16:04