Wyznacz przedzialy i ekstrema - problem
bart: Wyznacz przedziały monotoniczności i ekstrema funkcji:
f(x)=x2(4−x2)3
Czy da się to zrobić niż wzorem skróconego mnożenia 3 st? Pochodna wtedy jest z dużymi
liczbami, pózniej Horner?
Może jest na to prostszy sposób?
15 paź 19:03
Aruseq: Wzór na pochodną iloczynu
15 paź 19:24
bart: Też o tym myślałem, ale wychodzi f'(x) = 2x(4−x2)3 * 3(4−x2)2 * (−2x), co tak naprawdę
wydaje się jeszcze bardziej skomplikowana sytuacja
15 paź 19:34
Aruseq: Wspólny czynnik wyłączasz przed nawias
15 paź 19:38
bart: Czyli...?
(2−x2)2(2+x2)2 * 2x(4−x2) * 6x ?
Nawet nie wiem jak się zabrać za to. Masz może jakiś pomysł?
15 paź 19:44
ABC:
oznacz sobie x2=u i zbadaj funkcję u(4−u)3 w dziedzinie <0,+∞)
15 paź 19:51
Aruseq: Powinno być 2x(4−x2)3 +x2* 3(4−x2)2 * (−2x) − z plusem pomiędzy i z x2 w drugim wyrażeniu
15 paź 19:52