Kąty w trójkącie
zbytniosiemartwisz: W trójkącie ABC punkt D jest środkiem odcinka AB. Kąt BAC ma miarę 40 stopni, a kąt CBA ma
miarę 20 stopni. Oblicz miarę kąta ACD.
15 paź 16:23
an:

układ dwu równań z tw. sinusów i otrzymujemy
α≈87,88
o
15 paź 22:39
Jolanta: A może coś więcej ?
15 paź 22:49
zbytniosiemartwisz: Czy mógłbym poprosić o rozpisanie tych równań?
16 paź 08:11
16 paź 10:13
Jolanta: Gdy się umie to wszystko wydaje się jasne Ale jeżeli pyta się na forum o rozwiązanie tzn z się
nie umie
16 paź 11:34
zbytniosiemartwisz : Jolanta dobrze to ujęła

Dziękuję za pomoc, z tymi równaniami już sobie poradziłem.
Pozdrawiam
16 paź 12:03
Mila:

1)
AE− dwusieczna kąta A
|AE|=|BE|, |AD|=DB|=c
==========
2) ΔAEC∼ΔABC
3) W ΔAFC:
H=bsin(40
o)
4)
W ΔCFB: Tales
| |CE| | | |EB| | | |CE | | d | | d | | b | |
| = |
| ⇔ |
| = |
| ⇔ |
| = |
| ⇔ |
| d | | c | | |EB| | | c | | c | | 2c | |
======
5) W Δ CFD: δ=x+20
| | H | | 2bsin(40o) | |
tg(x+20)= |
| = |
| |
| | b/2 | | b | |
tg(x+20
o)=2sin(40
o)
dalej z tablic trzeba próbować;
==========
16 paź 22:00