Logarytmy
Julka: Wskaż wyrażenie ,którego wartość jest równa wartości wyrażenia log4 8 + log2 √2
1. log 8 z 16
2.log 1/2 z 1/4
3.log 32 z 8
4.log 1/4 z 1/2
14 paź 14:59
wredulus_pospolitus:
wlasności logarytmów:
1. log
a (b
c) = c*log
ab
3. log
a a = 1
4. log
a b + log
a c = log
a (b*c)
14 paź 15:04
wredulus_pospolitus:
skorzystaj z powyższych własności aby obliczyć to co masz obliczyć
14 paź 15:04
Julka: Nie rozumiem jak to zrobić bo wychodzą mi licznby
14 paź 17:11
log:
| | 3 | | 1 | |
to log48+log2√2= |
| + |
| =2 |
| | 2 | | 2 | |
14 paź 17:27
Jolanta: np log
28=3. 2
3=8
log
48=c
4
c=8. 4=2
2. 8=2
3
2
2c=2
3
2c=3
log
2√2=c
2
c=
√2.
√2=2
1/2
2
c=2
1/2
1) log
816=c
8
c=16
2
3c=2
4
3c=4
c=4/3
c=2 czyli to jest odp
3)log
328=c
32
c=8
2
5c=2
3
5c=3
c=3/5
(1/4)
c=1/2
(1/2)
2c=1/2
2c=1
c=1/2
14 paź 21:56