proszę o pomoc w rozwiązaniu
Janko: Prosze o pomoc.
|x+7|−|5−x|=12
13 paź 21:10
wredulus_pospolitus:
rozpatrujesz 3 przypadki i odpowiednio dla każdego opuszczasz wartości bezwzględne z lub bez
zmiany znaków.
Alternatywnie −−− rozwiązujesz graficznie
13 paź 21:16
Jolanta: Jak znajdujemy przedziały?
Patrzymy kiedy
x+7=0. 5−x=0
x=−7. x=5
zaznaczamy te liczby na osi liczbowej
Powstały przedziały
1)x∊(−∞;−7)
2)x∊[−7,5)
3) x∊[5;∞)
Teraz podstawiamy jakąś liczbę z przedziału i patrzymy czy wychodzi liczba dodatnia czy uj
13 paź 21:35
Jolanta: Jeżeli wychodzi wynik ujemny zmieniamy znaki
13 paź 21:37
Jolanta: Jeżeli wychodzi wynik ujemny zmieniamy znaki
13 paź 21:37
Jolanta: 1) biorę np x=−8
−8+7=−1 będą zmienione znaki
5−(−8)=13 nie zmieniamy
−x−7−(5−x)=12
−x−7−5+x=12
−12=12
2) biorę np x=0
0+7 wynik dodatni nie zmieniamy znaków
5−0 wynik dodatni nie zmieniamy
x+7−(5−x)=12
2x+2=12
2x=10
x=5
Ten przedział też odpad bo 5 nie należy do przedzialu
13 paź 21:48
Jolanta: 3)x∊[5,∞)
Wezmę x=8
8+7 nie zmieniamy znaków
5−8 wynik ujemny zmieniamy znaki
x+7−(5−x)=12
x+7−5+x=12
2x=14
x=7
13 paź 21:56
J:

Odp: x∊[5,
∞)
13 paź 22:38