metody numeryczne bledy
slonecznik: mam takie zadanie i czesciowo je zrobilem. Nie jestem pewien 2 metod na koncu
Dana jest funkcja f(x,y,z)=3x3 * y3 −4x2 * z2+ 2y4*z4
. Wartości argumentów dane są z przybliżeniem: x≈4
, y≈−3
, z≈3
. Wyznaczyć kresy górne błędów bezwzględnych argumentów, jeśli błąd bezwzględny wartości
funkcji nie może przekroczyć 10−3
.
f'x = 9x2*y3 −8x*z2
f'y = 9x3y2 +8y3z4
f'z = −8x2 * z+8y4 z3
f′x(x0,y0,z0)=−4176
f′y(x0,y0,z0) =−12312
f′z(x0,y0,z0) = 17112
W metodzie równego wpływu:
Δx = (1)/(4176000)
Δy = (1)/(12312000)
Δz =(1)/(17112000)
W metodzie równych ograniczeń górnych błędów bezwzględnych:
W metodzie pomiaru jednakowo dokładnego:
wiem ze w tych metodach dla kazdej opcji wynikiem jest
(1)/(17112000) jako pochodna z najwiekszym argumentem ale nie rozumiem dlaczego tak jest w tych
2 metodach cyz ktos moze rozjasnic?
13 paź 19:54
slonecznik: czy ktos wie
13 paź 22:09