funkcja wykładnicza
yourmom: do wykresu funkcji g(x)=c * ax należą punkty K(−2,1/16) oraz L(1,32)
a) oblicz współczynnik a i c,
b)naszkicuj wykres funkcji h określonej wzorem h(x)=g(−x/3)+1
13 paź 11:43
wmboczek: g(x)=4*8x
h(x)=0.5x−2+1
13 paź 15:15
Mat.: 1. Ułóż sobie układ równań, podstawiając punkty, które należą do wykresu.
2. Wyznacz z jednego równania, niewiadomą i wstaw do drugiego.
3. Kiedy juz wyjdzie Ci jedna literka, wstaw ją do dowolnego równania, co pozwoli poznać Ci
poznać drugą wartość.
Finalnie c = 4 , a=8
13 paź 15:23
Jolanta: Jeżeli mamy wspolrzedne punktu to zawsze pierwszy jest x a drugi y
g(x)=ca
x
Podstawiamy
32=c*a
1 wyznaczam a
| | 32 | |
a= |
| podstawiamy do pierwszego równania |
| | c | |
16c
3=32*32
c
3=2*32
c
3=64
c=4
32=4*a
a=8
13 paź 21:09