Dana jest funkcja kwadratowa f(x) = ax2 + bx + c, której wykres nie przecina
Michael : Dana jest funkcja kwadratowa f(x) = ax2 + bx + c, której wykres nie przecina osi odciętych.
Wykaż, że
a(2a +3b +6c) > 0.
10 paź 14:49
ite: zadanie nr 1 z etapu OM trwającego do 14 października
post do usunięcia
10 paź 15:36
ite: zadanie nr 3 z etapu OM trwającego do 14 października
post do usunięcia
10 paź 15:37
ite: ta druga uwaga do innego zadania : )
10 paź 15:38
Mila:
Nie rozwiązywać do 14.10.
Zadanie niech zostanie.
ite, dziękuję za informację
10 paź 17:43
ite: Milu
11 paź 12:18
getin:
| | b | | c | |
f(x) = a(x2 + |
| x + |
| ) gdzie a≠0 |
| | a | | a | |
g(x) = x
2 + px + q
funkcja nie ma miejsc zerowych, więc Δ<0
| | 1 | |
Δ = p2 − 4q → p2 − 4q < 0 → q > |
| p2 |
| | 4 | |
Przekształcamy tezę
2a
2 + 3ab + 6ac > 0 |: a
2, gdzie a≠0
2 + 3p + 6q > 0
6q > −3p − 2
| | 1 | | 1 | | 1 | |
Uzasadniamy, że dla każdego p zachodzi nierówność |
| p2 > − |
| p − |
| |
| | 4 | | 2 | | 3 | |
| 1 | | 1 | | 1 | |
| p2 > − |
| p − |
| |*12 |
| 4 | | 2 | | 3 | |
3p
2 > −6p − 4
3p
2 + 6p + 4 > 0
Δ
p = 36 − 4*3*4 = −12
| | 1 | |
Wyrażenie 3p2 + 6p + 4 przyjmuje tylko dodatnie wartości, zatem nierówność |
| p2 > |
| | 4 | |
| | 1 | | 1 | |
− |
| p − |
| jest prawdziwa dla każdego p∊R |
| | 2 | | 3 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
Ponieważ |
| p2 > − |
| p − |
| oraz q > |
| p2, to q > − |
| p − |
| . |
| | 4 | | 2 | | 3 | | 4 | | 2 | | 3 | |
Koniec dowodu
16 paź 08:48