wredulus_pospolitus:
iloczyn trzech kolejnych liczb ma dać Ci 15600
1. możemy z algorytmu Euklidesa skorzystać aby rozłożyć na czynniki liczbę 15'600 =
2
4*3*5
2*13
2. Skoro są to trzy kolejne liczby to tylko jedna z nich może być podzielna przez 5, skoro w
rozkładzie mamy 5
2, to ta liczba musi być podzielna przez 5
2 = 25 (jest wielokrotnością 25).
| | 15600 | |
3. zauważmy, że |
| = 624 ≈ 625 = 252 co sugeruje, że liczby te będą 'w okolicach' |
| | 25 | |
25 (a jedną z nich będzie właśnie 25).
4. I faktycznie tak będzie, ponieważ 2
3*3 = 24 , 5
2 = 25 , 2*13 = 26
5. Stąd n = 25