Liczby
Kuba: Ile spośród liczb naturalnych większych od 6000 i mniejszych od 9000 daje resztę 3
z dzielenia przez 7?
8 paź 22:51
wredulus_pospolitus:
1. sprawdzasz regułę podzielności przez 7
2. najmniejsza liczba podzielna przez 7 (i większa od 6'000) to 6'006
3. związku z tym najmniejsza liczba liczba którą bierzemy pod uwagę to 6'006 + 3 − 7 = 6'002
a
1 = 6'002
r = 7
a
n = a
1 + (n−1)*r
a
n < 9'000 −−−> a
n = 9'002 + 3 − 7 = 8'998
stąd n =
8 paź 22:58
a@b:
6 000 < 7n+3 < 9 000 | −3
5997 < 7n < 8997 | : 7
856,7 < n < 1285,7
n=.....
8 paź 23:10