matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
Granica ciągu
Kamila:
lim n−>
∞
[(n−1)
2
− 8n
2
]
8 paź 20:03
Little Mint:
Dostajemy po podstawieniu [
∞
−
∞
]
2n
1
lim n→
∞
(n
2
−2n+1−8n
2
)=lim n→
∞
(−7n
2
−2n+1)=lim n→
∞
(n
2
(−7−
+
)=
n
2
n
2
=−
∞
8 paź 20:14