Potęgowanie
Tiger88: Proszę o pomoc w obliczeniach:
1)103+102=
2)32+34=
6 paź 12:13
wredulus_pospolitus:
ogólnie:
ab+c + ab = ab*ac + ab = ab(ac+ 1)
I zapewne z tego chciał autor zadania aby skorzystać.
Natomiast w tym zadaniu można po prostu policzyć te liczby (są to na tyle małe liczby że nie
powinno być problemu z tym)
6 paź 12:24
Tiger88: 1)1100
2)36
Dziękuję za pomoc.
6 paź 12:53
Little Mint:
2 żle
popraw
6 paź 13:39
X:
1) 103 + 102 = 1100
2) 32 + 34 = 90
6 paź 13:49
Jolanta: 103+102=102*10+102=102(10+1)=100*11=1100
32+34=32+32*32=32(1+32)=9*(1+9)=9*10=90
6 paź 20:17