prawdopodobieństwo losowanie kul
adriana: w pierwszej urnie znajduja sie cztery kule z numerami 1,2,3,4 a w drugiej urnie − piętnaście
kul z numerami 1,2,3,4,5,...,15.
Losujemy po jednej kuli z każdej urny i dodajemy liczby widoczne na kulach. Oblicz
prawdopodobieństwo, że powstała liczba (suma) jest większa niż 4.
4 paź 10:39
wredulus_pospolitus:
skoro suma ma być większa od 4, to liczymy z przeciwnego:
| | 6 | |
P(A) = 1 − P(A') = 1 − |
| = ... |
| | 4*15 | |
4 paź 10:50
adriana: dzięki!
4 paź 10:58
5 paź 21:23