help
aaa: Model rakiety wystartował pionowo z poziomu ziemi z zerową prędkością początkową. Gdy działał
silnik, to rakieta poruszała się z dodatnim, stałym przyśpieszeniem. Gdy silnik przestał
działać, to rakieta poruszała się z ujemnym stałym przyśpieszeniem ziemskim g = 10 m/s².
Zmierzono, że silnik rakiety działał od chwili startu to = 0 do chwili t₁ = 6 s oraz, że
rakieta spadła na ziemię w chwili t₃ = 12 s licąc od startu
rakiety. A) Naszkicuj wykres zmiany prędkość rakiety w funkcji czasu
B) Po jakim czasie t₂ od startu rakieta osiągnęła maksymalną wysokość Hmax ?
C) Oblicz maksymalną wysokość Hmax jaką osiągnęła rakieta
2 paź 13:25
wredulus_pospolitus:
Na jakim poziomie jesteś

Czy wiesz jak z wykresu v(t) można odczytać odległość od punktu początkowego
2 paź 14:57
Min.Edukacji: W drugiej fazie lotu rakieta nie mogła sie poruszac z przyspieszeniem ziemskim nawet ujemnym,
znajdowala się już dość wysoko i przyspieszenie było inne niz na powierzchni.
2 paź 19:39
wredulus_pospolitus:
Minister ... skoro zakładamy, że przyśpieszenie ziemskie to 10m/s to mała zmiana ze względu na
odległość jest pomijana.
2 paź 20:05
Min.Edukacji: Przyspieszenie wyrażamy w m/s2 matematycy zwykle nie przywiązuje wagi do jednostek.🥺
3 paź 06:04
wredulus_pospolitus:
Minister ... nie mogłeś się merytorycznie odnieść do kwestii to się przyczepiłeś do tego, że
nie napisałem 2, super.
A bądź tak miły i podaj nam jaka będzie działała siła przyciągania w momencie gdy stoimy na
plaży w Sopocie, jaka gdy stoimy na plaży w Lagos, a jakie gdy jesteśmy w balonie na poziomie
1'000 km n.p.m. nad każdym z tych dwóch miejsc.
Następnie zaokrąglij nam te wartości do liczby dziesiątek i jaka będzie różnica pomiędzy tymi
zaokrąglonymi wartościami.
3 paź 08:03
3 paź 11:15