pomocy
aaa: Turysta odwiedził zamek stojący na wzgórzu. Droga łącząca parking z zamkiem ma długość 2 km.
Łączny czas wędrówki turysty z parkingu do zamku i z powrotem, nie licząc czasu poświęconego
na zwiedzanie, był równy 1 godzinę.
A) Oblicz średnią prędkość z jaką poruszał się turysta.
B) Oblicz z jaką stałą prędkością turysta schodził ze wzgórze, jeżeli wiadomo,
że prędkość ta była dwa razy większa od stałej prędkości, z jaką wchodził na wzgórze
30 wrz 22:27
wredulus_pospolitus:
a) 4km/h (łączny dystans to 4km ... przebyty w ciągu 1h)
b) v −−− prędkość wchodzenia, 2v −−− schodzenia
v*t
1 = 2km
2v*t
2 = 2km −−−> z tych dwóch równań mamy: t
1 = 2t
2 (co jest logiczne ... skoro dwa razy
większa prędkość ... to dwa razy krócej zajęło mu przebycie tej samej drogi)
t
1 + t
2 = 1h −−−> t
2 = 20min
| | 1 | |
2v* |
| h = 2km −−−> 2v = 6km/h |
| | 3 | |
30 wrz 22:54