Zbiory
Marlena88: Zbior A ma 4 elementy, a zbior B 3 elementy. Ile elementów może mieć roznica symetryczny tych
zbiorów?
Heelp
30 wrz 18:04
wredulus_pospolitus:
1,3,5 lub 7.
Zgodnie z definicją −−− różnica symetryczna to zbiór posiadający wszystkie elementy które
należą tylko do JEDNEGO z początkowych zbiorów.
Związku z tym −−−− w zależności od tego jaką będziemy mieli część wspólną, to będziemy
wykreślać elementy z tychże zbiorów.
A= {1,2,3,4} ; B={5,6,7}
AΔB = {1,2,3,4,5,6,7}
A= {1,2,3,4} ; B={4,5,6}
AΔB = {1,2,3, 5,6}
A= {1,2,3,4} ; B={3,4,5}
AΔB = {1,2, 5}
A= {1,2,3,4} ; B={2,3,4}
AΔB = {1}
30 wrz 18:11
Marlena88: Dziękuję!
30 wrz 18:24