Prawdopodobieństwo z nierównością
Maryna: Niech X będzie zbiorem rozwiązań nierówności (n−1)(n−40)≤0, które są liczbami naturalnymi.
Losujemy jedną liczbę ze zbioru X. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania liczby podzielnej
przez 3 oraz prawdopodobieństwo wylosowania liczby podzielnej przez 2 lub przez 3.
Czy ktoś mógłby pomóc?
28 wrz 19:48
wredulus_pospolitus:
| | 20 | | 13 | | 6 | |
P(A2 lub 3) = P(A2) + P(A3) − P(A6) = |
| + |
| − |
| = ... |
| | 40 | | 40 | | 40 | |
28 wrz 20:09
Maryna:
29 wrz 21:17
wredulus_pospolitus:
Mam nadzieję, że tłumaczenie będzie zbędne i rozumiesz skąd się wzięły te wartości.
29 wrz 22:21