Uprościć
Zbychu: (x²−1)·√(x+1):(x−1)(3/2)
27 wrz 22:15
Zbychu: Poprawny wynik to niby √(x²−1)(x+1)² ale nie mogę w żaden sposób do niego dojść
27 wrz 22:23
wredulus_pospolitus:
(x
2−1) :
√(x+1) : (x−1)3/2 tak to ma wyglądać?
czy może tak:
(x
2−1) :
√(x+1) : (x−1)
3/2
27 wrz 22:43
wredulus_pospolitus:
1. x2−1 = (x−1)(x+1)
2. w zależności który zapis poprawny ... będziesz miał odpowiednie potęgi dla wyrażeń (x+1) i
(x−1)
27 wrz 22:44
Zbychu: O ten drugi zapis mi chodziło tylko że przed pierwiastkiem jest mnożenie a nie dzielenie
27 wrz 23:38
wredulus_pospolitus:
no to mamy:
(x
2 − 1)*
√x+1 : (x−1)
3/2 = (x−1)(x+1)*(x+1)
1/2 *(x−1)
−3/2 =
= (x+1)
1+1/2*(x−1)
1 − 3/2 = (x+1)
3/2*(x−1)
−1/2 = (x
2−1)
−1/2*(x+1)
2 =
chyba że miało być (na początku) (x
2−1)
2 ... wtedy będzie się zgadzało z odpowiedzią
28 wrz 02:22
Zbychu: Tak faktycznie nie zauważyłem że nie napisałem przy pierwszym nawiasie kwadratu rozumiem że po
prostu wtedy będzie (x+1)²(x−1)² dobra dzięki wielkie
28 wrz 08:50