25 wrz 21:23
aa:
suma tych pól jest równa polu czworokąta EFGH
25 wrz 21:54
Suma pól: A skąd to wiesz?
25 wrz 21:55
chichi:

P + R + T + S = 82 + R + S ⇔ P + T = 82
25 wrz 21:58
Suma pól: A skąd te równanie
25 wrz 22:00
aa:
25 wrz 22:00
chichi:
równość wynika z tego iż lewa i prawa strona równania jest połową pola równoległoboku
25 wrz 22:03
Suma pól: aa a z jakiego twierdzenia to wynika że to są te same pola
25 wrz 22:07
25 wrz 22:15
Mila:
| | 1 | |
[ΔBFA]+[ΔCFD] = |
| [ABCD] |
| | 2 | |
oblicz te pola wg znanych wzorów , to otrzymasz :
82+e+f=a+e+f+b
82=a+b
25 wrz 23:00