Równia trygonometryczne - suma zbiorów
nerd: Dobry,
Mam problem z częścią zadania z równań trygonometrycznych.
Mam równanie: 5cos(x)²+7sin(x)² = 6
Równanie rozwiązałem, natomiast w podręczniku odpowiedź jest jako suma zbiorów.
Czyli mam rozwiązani równania:
x = (3pi)/4 + 2k*Pi
x = (5pi)/4 + 2k*Pi
x = pi/4 + 2k*Pi
x = (7pi)/4 + 2k*Pi
I teraz suma zbiorów wynosi x = pi/4 + (k*pi)/2
Jakby mógł ktoś wyjaśnić jak wyznaczyli, jak wyznaczyć sumę zbiorów w tych równaniach
25 wrz 20:56
ZKS:
Cześć,
Należy zauważyć, iż Twoje rozwiązania, a więc:
| | π | | 3 | | 5 | | 7 | |
x = |
| + k · 2π ∨ x = |
| π + k · 2π ∨ x = |
| π + k · 2π ∨ x = |
| π + k · 2π |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
| | π | |
powtarzają się, co k · |
| . |
| | 2 | |
Nie wiem jaką metodą rozwiązałeś dane równanie, ale można wykorzystać jedynkę
trygonometryczną
sin2(α) + cos2(α) = 1, zatem:
5cos
2(x) + 7sin
2(x) = 6
5cos
2(x) + 5sin
2(x) + 2sin
2(x) = 6
5 · [
sin2(x) + cos2(x) ] + 2sin
2(x) = 6
5 ·
1 + 2sin
2(x) = 6
2sin
2(x) = 1
2sin
2(x) − 1 = 0,
wykorzystujemy wzór:
cos(2α) = cos2(α) − sin2(α) = 1 − sin2(α) − sin2(α) = 1 − 2sin(α), dalej dostajemy:
− [
1 − 2sin2(x) ] = 0
−
cos(2x) = 0
| | π | | π | | π | |
cos(2x) = 0 ⇒ 2x = |
| + k · π ⇒ x = |
| + k · |
| . |
| | 2 | | 4 | | 2 | |
25 wrz 21:18
nerd: Dziękuję bardzo za wyjaśnienie. Czyli mam rozumieć, że jeżeli moje odpowiedzi powtarzają się co
dany okres, to moge zamiast wypisywać je po kolei w danym przedziale, po prostu mogę zapisać
je jako sumę zbioru?
Nie wiem do końca, jak skonsultować pytanie... ale skąd mam wiedzieć jaki wzór zastosować na tą
sumę? Znasz jakis filmik na yt lub cos na google?
26 wrz 17:53