Znajdź wszystkie liczby
anomim: Znajdz wszystkie liczby, których pierwiastek trzeciego stopnia powstaje przez wykreślenie
ostatnich trzech cyfr
21 wrz 21:49
wredulus_pospolitus:
trochę 'pokitajsku' ułożona treść zadania, ale rozumiem że chodzi o taką sytuację odnalezienia
liczb takich aby spełnione było:
3√abcdefg = abcd tak

(tylko że mówimy o dowolnej liczbie cyfr)
21 wrz 22:08
wredulus_pospolitus:
Jeśli tak to pierwszym krokiem będzie wykazanie, że wyjściowa liczba (którą będziemy
pierwiastkować) musi być liczbą 5'cio cyfrową
21 wrz 22:20
anomim: √3{9999} ma 2 cyfry przed przecinkiem, czyli za malo
√3{100000} ma rowniez 2 cyfry, czyli w tym przypadku za duzo
W takim razie liczba faktycznie musi miec 5 cyfr
Co dalej
21 wrz 22:26
wredulus_pospolitus: cokolwiek tutaj zrobiłeś −−− to nie jest dowód na to, że to MUSI być liczba 5−cio cyfrowa.
21 wrz 22:32
anomim: Liczba 3 cyfrowa do potegi 3 zawsze da co najmniej liczbę 7 cyfrowa (10²a+10b+c)³=10⁶a+...
Liczba 4 cyfrowa da co najmniej 13 cyfrowa
I z indukcji mamy cala reszte
Liczba 1 cyfrowa do potegi trzeciej da co najwyzej liczbe 3 cyfrowa (9³=343)
Liczba 2 cyfrowa za to, da co najmniej liczbe 4 cyfrowa (10³=1000) i co najwyżej liczbe 6
cyfrowa (99³<100³=10⁶ co ma 7 cyfr)
A wiec moze tez dac liczbe 5 cyfrowa, a tego wlasnie szukamy bo 2+3=5
Zatem nasze "abcd" ma 2 cyfry, z czeho wynika ze docelowa liczba musi byc 5 cyfrowa
21 wrz 22:49
wredulus_pospolitus:
ok ... więc wykazałeś, że szukamy sytuacji
3√abcde = ab −−−> (ab)3 = abcde −−−>
−−−> a3*103 + 3a2b*102 + 3ab2*10 + b3 = a*104 + b*103 + c*102 + d*10 + e
stąd mamy:
1. 53 = 125 ; 43 = 64 −−−> a ≤ 4 (inaczej na pewno lądujemy z liczbą 6−cio cyfrową)
to ogranicza nam poszukiwania do liczb < 50.
2. jeżeli b = 0 to mamy sytuację a3*103 = a*104 + 0*103 + cde, więc cde = 0, więc mamy a3
= 10a (oraz a≠0) co nie daje nam liczby naturalnej
więc odpadają liczby typu 10a + 0.
3. przyjrzyjmy się jak powstaje pierwsza cyfra w tej 5−cio cyfrowej liczbie. Jest to
(ewentualnie) suma pierwszej cyfry z liczby a3 oraz pierwszej cyfry z liczby 3a2b oraz
pierwszej cyfry z liczby 3ab2, gdzie 10 ≤ a3 < 100 ; 100 ≤ 3a2b < 1'000 ; 1'000 ≤ 3ab3
Zauważmy, że jeżeli a = 4 ; to a3 = 64 otrzymujemy za dużą pierwszą cyfrę (4 < 6),
więc te liczby odpadają
Zauważmy, że jeżeli a = 1 to a3 = 1 oraz 3a2b = 3b < 100 oraz 3ab2 = 3b2 < 1'000
−−−> nie otrzymamy 5−cio cyfrowej liczby, więc te liczby odpadają.
to ogranicza nam poszukiwania do liczb tych:
21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29
31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39
I albo teraz je sprawdzamy jedna po drugiej, albo dalej ograniczamy (trochę zawiłe będą
ograniczenia tak aby odrzucić liczby ≥35 oraz ≤27 −−− w obu przypadkach chodzi oto, że
pierwsza cyfra (która ma być równa 'a') będzie albo za duża −− (3b)3 = 4*104 + bcde czy też
(2b)3 = 1*104 + bcde −− to pozwoli nam ograniczyć pulę liczb do 6 przypadków)
22 wrz 11:55
wredulus_pospolitus:
*albo za duża albo za mała <−−− tak miało być pod koniec
22 wrz 11:58