odwrotność funkcji wielokrotnej
artur: Niech f(x) = x−1x . Odwrotność liczby f(f(...f(−966)...)) (i tak powtórzone 2020 razy)
wynosi:
20 wrz 21:00
wredulus_pospolitus:
policzmy f(f(x)):
| | 1 | | 1 | | x | | x−1 − x | | 1 | |
f(f(x)) = 1 − |
| = 1 − |
| = 1 − |
| = |
| = − |
| |
| | f(x) | | | | x−1 | | x−1 | | x−1 | |
przyśpieszmy trochę i policzmy f(f(f(f(x)))):
| | 1 | | 1 | | 1 | |
f(f(f(f(x)))) = − |
| = − |
| = − |
| = |
| | f(f(x)) − 1 | | | | | |
| | x−1 | | x−1 | |
= − |
| = |
| = f(x) |
| | −x | | x | |
trafiliśmy na coś istotnego ... wiemy że f(f(f(f(x)))) = f(x) ... jak możemy to wykorzystać w
naszym zadaniu
20 wrz 22:53