Przekształcenia
Marlena88: Jak zacząć dobrze przekształcać wykresy funkcji? Bo kolejność ma znaczenie, a czasami nie wiem.
Przykład: y=3−||x|3 −2|
20 wrz 17:39
wredulus_pospolitus:
Jeżeli nie masz w tym wprawy to zaczynasz od najbardziej podstawowej i idziesz 'dalej'
Podany przez Ciebie przykład ma już na starcie pewnego 'psikusa' mianowicie: |x|3
1. rysujesz: n(x) = x3
2. wszystko co jest poniżej osi OX (czyli y<0) 'odbijasz' do góry względem osi OX, otrzymując:
m(x) = |x|3
3. przesuwasz wszystko o 2 jednostki w dół otrzymując: k(x) = |x|3 − 2
4. wszystko co jest poniżej osi OX (czyli y<0) 'odbijasz' do góry względem osi OX, otrzymując:
l(x) = ||x|3 − 2|
5. odbijasz cały wykres względem osi OX (wszystko ląduje poniżej osi OX), otrzymując: p(x) =
−||x|3 − 2|
6. podnosisz cały wykres o 3 jednostki, otrzymując f(x) = 3 − ||x|3 − 2|
20 wrz 18:54
Marlena88: A jakie przekształcenia wykonać gdy mam z funkcji f zrobić g, gdy g(x)=−f(2−x)+5 ?
20 wrz 20:48
wredulus_pospolitus:
0. f(x)
1. odbijamy funkcję względem osi OY (to co jest dla x>0 ląduje dla x<0 i na odwrót)
otrzymując f(−x)
2. przesuwamy wykres o 2 jednostki w PRAWO otrzymując f(2−x)
3. odbijamy wszystko względem osi OX (to co jest powyżej osi ląduje na dole i to co
poniżej osi ląduje na górze) otrzymując −f(2−x)
4. podnosimy wszystko o 5 jednostek do góry otrzymując g(x) = −f(2−x) + 5
Załączyłem przykładowy rysunek ... mam nadzieję, że pomoże Ci zrozumieć co się dzieje w
kolejnych krokach.
20 wrz 23:08