Usuń niewymierność z mianownika wyrażenia
Michal: Usuń niewymierność z mianownika wyrażenia
1
_________
√3+√2+1
zatrzymałem się na takim czymś:
1 √3+√2−1 √3+√2−1 √3+√2−1 √3+√2−1
_________ * __________ = ________ = ______ = __________ =
√3+√2+1 (√3+√2)−1 (√3+√2)2−1 3+2√6 + 2 −1 4+2√6
√3+√2−1 4−2√6 (√3+√2−1)(4−2√6) (√3+√2−1)(4−2√6)
________ * ________ = ___________________ = ___________________ =
4+2√6 4−2√6 (4+2√6)(4−2√6) 42−(2√6)2
Dalej w sumie nie wiem co się dzieje,
Wynikiem podobno jest 2+√2−√6
−−−−−−−
4
17 wrz 20:07
b: Licznik:
(√3 + √2 − 1)(4 − 2√6) =
4√3 − 2√18 + 4√2 − 2√12 −4 + 2√6 =
4√3 − 6√2 + 4√2 − 4√3 − 4 + 2√6 =
−2(2 + √2 − √6)
Mianownik:
42 − (2√6)2 = 16 − 24 = −8
Po skróceniu dostajemy wynik jak w odpowiedziach.
17 wrz 20:27