kombinatoryka
uber: Spośród sześciu uczniów wybieramy przewodniczącego klasy i jego zastępcę. Zastępcą może zostać
każdy z uczniów, a przewodniczącym tylko jedna z czterech osób wybranych spośród tej grupy.
Oblicz, na ile sposobów można dokonać wyboru.
widziałem różne rozwiązania: 20, 25, 75, 240, 300.... ktoś jest w stanie wyjaśnić jak to
prawidłowo obliczyć?
15 wrz 13:03
: 1 z 4 razy 1 z trzech=...licz
15 wrz 16:42
uber: jeszcze inaczej?

co człowiek, to rozwiązanie
16 wrz 08:47
wredulus_pospolitus:
chwileczkę ... wiec mamy 6 uczniów ... z tej grupy wybrana już jest 'szczęśliwa czwórka' czy
też nie?
Jeżeli nie jest wybrana:
| |
*4*5 = 300 (czyli −−− wybieramy 'szczęśliwą czwórkę' , z nich przewodniczącego, z |
| |
pozostałej piątki − zastępcę)
Jeżeli jest już wcześniej wybrana:
4*5 = 20 (czyli −−− ze 'szczęśliwej czwórki' wybieramy przewodniczącego, z pozostałej piątki −
zastępcę)
16 wrz 11:43
Mila:
Oglądałam reportaż o powodzi w Paczkowie. Tam mieszka nasz forumowicz − 6−latek.
Ciekawe czy jego dom zagrożony. Nie pojawia się ostatnio.
16 wrz 18:00
uber: @wreduluspospolitus
no właśnie nie wiem, jak to interpretować... ja liczyłem, że ta czwórka nie jest wybrana, ale w
zależności od tego, co liczyłem najpierw, wychodziło albo 240 albo 300
16 wrz 21:44
wredulus_pospolitus:
'co liczyłem najpierw' −−− to pokaż jak liczyłeś: "wybieramy najpierw vice, później
przewodniczącego"
Od razu powiem −−− takie podejście nie jest złe, ale łatwo można popełnić błąd, dlatego
pokazałem łatwiejszą (i pewniejszą) drogę czyli: wybieramy przewodniczącego, a później vice
16 wrz 21:58
Mila:
20
16 wrz 23:37
uber: W sumie teraz to mi wychodzi 120...
18 wrz 05:21
wredulus_pospolitus:
Okey.
Zauważ, że w Twoim przypadku, wybierając najpierw vice, później 'szczęśliwą czwórkę' nigdy nie
będzie sytuacji w której ostatecznie zarówno vice jak i przewodniczący był z 'szczęśliwej
czwórki'. Vice ZAWSZE będzie jednym z tych dwóch którzy nie zostali wybrani do 'szczęśliwej
czwórki'.
| | | | | |
Więc odpowiada to sytuacji | *4*2 a nie | *4*5 |
| | | |
18 wrz 10:00
wredulus_pospolitus:
Po to aby autor postu wiedział jak rozwiązać to zadania jeżeli byłoby dobrze zapisane.
Skoro autor postu wypisał parę różnych wartości, to znaczy że ma problem z obliczeniem.
18 wrz 11:11