proszę o rozwiązanie
anna: Hubert zabrał się do czytania książki . Postanowił że każdego następnego dnia będzie
czytał o 4 strony więcej niż poprzedniego dnia Przy takim założeniu książkę przeczyta w 11dni
Książka którą wybrał ma 330stron Ile stron przeczytał pierwszego dnia
14 wrz 12:46
Eta:
ciąg arytmetyczny
r=4 , S
11=330 , n= 11 , a
1=?
| | 2a1+(n−1)*r | |
S11= a6*11 ( Sn= me*n (mediana*ilość wyrazów) lub Sn= |
| *n |
| | 2 | |
a
6=a
1+5r
330=(a
1+20)*11
a
1=10 stron
===========
14 wrz 13:40
anna: dziękuję bardzo
14 wrz 15:30