prosze o rozwiazanie
aga: (x−1)3−(x+2)3=−(x−3)2
14 wrz 11:05
wredulus_pospolitus:
rozwiązanie będzie zawierać jedynie symboliczną ilość polotu i finezji:
s = x − 1
s3 − (s+3)3 = −(s−2)2
(s−2)2 = (s+3)3 − s3
s2 − 4s + 4 = 9s2 + 27s + 27
8s2 + 31s + 23 = 0
8(x−1)2 + 31(x−1) + 23 = 0
8x2 + 15x = 0
x(8x + 15) = 0
14 wrz 11:21
Eta:
bez
s− ów 
wystarczy skorzystać ze wzorów : (a−b)
3 i (a+b)
3 i (a−b)
2
x
3−3x
2+3x−1−x
3−6x
2−12x−8= −x
2+6x−9
8x
2+15x=0
x(8x+15)=0
x=0 v x= −15/8
i po ptokach
14 wrz 15:44
wredulus_pospolitus:
@Etuś ... nie chciało mi się dwukrotnie korzystać ze wzorów skróconego mnożenia dla
3 
w sumie mogłem skorzystać z a
3 − b
3
14 wrz 20:13
Eta:
lenistwo,to zła cecha
14 wrz 20:18
Mila:
W matematyce lenistwo często się opłaca.
Pozdrawiam
14 wrz 21:49
wredulus_pospolitus:
Etuś ... samo lenistwo i owszem ... jednak me lenistwo zmusiło mnie do wypracowania u mnie
podejścia do wszystkich problemów/zadań z kierunku optymalizacji / szukania leniwej drogi, tak
abym faktycznie mógł się cieszyć swym lenistwem

Więc można powiedzieć, że sam tworzę sobie możliwość do tego aby się lenić

A to z kolei
nieraz mocno zaowocowało w mojej karierze zawodowej.
14 wrz 22:04
Eta:
I tak trzymaj
14 wrz 22:06