równania trygonometryczne
egida: jak ja nie lubię równań trygonometrycznych....
jest sobie równanie
cos(6x)=−cos(4x)
i teraz tak...
wolframalpha podaje 4 rozwiązania...
symbolab podaje 4 rozwiązania...
mi wyszły 2 (podobne jak w photomath)
natomiast analizując wykresy funkcji w geogebrze stwierdzam z kolei że można zapisać jedno
| | π | | kπ | |
rozwiązanie: |
| + |
| ... |
| | 10 | | 5 | |
11 wrz 21:51
wredulus_pospolitus:
Jakie 4 rozwiązania

Jakie 2 rozwiązania

Rozwiązań jest NIESKOŃCZENIE WIELE.
| | π | | kπ | |
Przecież wspomniane przez Ciebie 'rozwiązanie' |
| + |
| pokazuje NIESKOŃCZENIE |
| | 10 | | 5 | |
WIELE rozwiązań.
Druga sprawa −−− możliwe że jest to kwestia zapisu.
Może rozwiązania wypluwane przez wolframa są za zasadzie:
rozwiązania (nie są to rozwiązania DO TEGO RÓWNANIA):
| | π | | π | |
x = |
| + 2kπ lub x = − |
| + 2kπ |
| | 2 | | 2 | |
| | π | |
A Ty rozwiązując masz rozwiązania zapisane jako: x = |
| + kπ |
| | 2 | |
I myślisz sobie −−− "hmmm, wolfram podaje DWA rozwiązania, a mi wyszło tylko JEDNO, co robię
nie tak".
Popatrz na to, przemyśl i dostrzeż gdzie jest błąd logiczny w takim oto rozumowaniu. Teraz wróć
do tego co Ci wyszło, a co wolfiemu wyszło i porównaj.
11 wrz 22:44
wredulus_pospolitus:
I teraz −−− wrzuciłem równanie do wolfiego i :
1. Wolfi wypluwa
5 a nie
4 typów różnych rozwiązań, w których jednym z nich jest x =
| | π | |
|
| + kπ  |
| | 2 | |
| | a | | bxπ | |
2. Zastanów się jak chwilę ... zapisz typy rozwiązań wolfiego w postaci: |
| + |
| , |
| | 10 | | 10 | |
swoje także w tej formie i porównaj ze sobą.
11 wrz 22:52
.:
A jeszcze lepszym zwrotem byłoby nie mówienie 'typy rozwiązań' a 'RODZINA rozwiązań'
11 wrz 23:06
Mariusz:
Jak ktoś lubi równania wielomianowe to można z wielomianów Czebyszowa skorzystać
Wzór na wielomiany Czebyszowa można wyprowadzić na dwa sposoby
1. Wyprowadzając równanie rekurencyjne i rozwiązując je wykładniczą funkcją tworzącą
2. Wyprowadzając równanie różniczkowe i rozwiązując je szeregiem potęgowym
Zatrzymałem się na obliczeniu pewnych sum
Tutaj jc podał wzór na współczynniki wielomianu choć bez dowodu
więc nie wiadomo czy podany przez niego wzór jest prawdziwy
Można próbować też ortogonalizować bazę wielomianów następującym iloczynem skalarnym
| | p(x)q(x) | |
<p(x),q(x)> = ∫−11 |
| dx |
| | √1−x2 | |
ale mnie nie doprowadziło to do wyniku
Dla podanego n (tutaj n=6 oraz n=4) można próbować się pobawić
ale będzie to wymagało dość sporo obliczeń
12 wrz 03:34
egida: @wredulus
tak, wiem, że jest nieskończenie wiele rozwiązań, źle się wyraziłem
ale nie rozumiem właśnie czemu wolfram zapisuje rozwiązania w ten sposób i jeżeli jest tak, że
jeden "typ" rozwiązań "wchodzi" w drugi, to jak to odczytać?
| | π | |
czyli jak po za tym jednym co podałem, drugi wychodzi |
| +kπ, to jak zauważyć właśnie, że |
| | 2 | |
ten drugi jakby "wchodzi" w ten pierwszy?
12 wrz 04:38
wredulus_pospolitus:
Wolfi to program ... więc liczy według procedury. Jak wygląda procedura ... nie wiem i raczej
nie chce wiedzieć.
Wypluwane wyniki są prawidłowe ... widać, nie ma zakodowane u siebie aby tworzyć 'maksymalną
rodzinę rozwiązań' jeżeli to możliwe, i tyle.
Jedyny sposób na zauważenie, że parę rodzin rozwiązań możesz połączyć w jedną lub jakaś rodzina
rozwiązań w pełni zawiera się w innej już wcześniej podanej, to po prostu je ze sobą porównać
(patrz co napisałem o 22:52)
Trygonometria ma to do siebie, że bardzo często można wyniki zapisać na różny sposób, ale tak
naprawdę są one równoznaczne.
W przyszłości (zapewne) będziesz mieć całki. Całki trygonometryczne bywają niezwykle 'paskudne'
z tego względu, że w zależności jak się je będzie rozwiązywać, możesz mieć (na pierwszy rzut
oka) ZUPEŁNIE inny wynik, ale jakby się później skorzystało ze wzorów trygonometrycznych to
nagle okazuje się, że dwa (początkowo różnie wyglądające) wyniki reprezentują dokładnie tą
samą rodzinę funkcji.
12 wrz 08:53
Shen Li :
cos(6x)+cos(4x)=0
cos5x=0 lub cosx=0
cos(5x)=0
cosx=0
12 wrz 11:14
wredulus_pospolitus:
Shen Li:
linijka
| | π | |
cos(5x) = cos |
| +2kπ k∊C do przerobienia ... może wprowadzić w błąd (patrz później |
| | 2 | |
bierzesz kπ a nie 2kπ)
12 wrz 11:39
Shen Li :
Znowu zjadłem 2
12 wrz 12:38
wredulus_pospolitus:
nieee ... własnie '2' nie ma być
| | π | |
cos(5x) = 0 −−−> 5x = |
| + kπ  |
| | 2 | |
12 wrz 12:41
Shen Li :
Dobra . Nie myśle za bardzo dzisiaj .
mam inny kłopot na głowie
12 wrz 13:19
egida: @wredulus
pospolitus
tak, widziałem Twojego posta, ale przyznam, że zapisanie w tej postaci rozwiązań niewiele mi
wyjaśniło... chyba nie wiem jak to interpretować.
| | π | | kπ | | π | |
w swoich rozwiązaniach |
| + |
| i |
| +kπ zauważyłem natomiast, że jak wyłącze |
| | 10 | | 5 | | 2 | |
| | 1 | |
przed nawias |
| w pierwszym, to w nawiasie będę miał to drugie |
| | 5 | |
czy z tego faktu też można jakoś wywnioskować "zawieranie się" w sobie tych rozwiązań?
12 wrz 16:02
chichi:
narysuj sobie oś i wypisz sobie kilkanaście rozwiązań pierwszego i drugiego typu, a zauważysz,
że jeden ze zbiorów rozwiązań jest podzbiorem drugiego, ale gdy podasz nawet na maturze oba
rozwiązania ogólne, to nikt Cie za to nie bedzie scigal
12 wrz 17:42
wredulus_pospolitus:
| | π | | kπ | | π | | 2kπ | |
x1 = |
| + |
| = |
| + |
| |
| | 10 | | 5 | | 10 | | 10 | |
| | π | | 5π | | 10nπ | | π | | 2(5n + 2)π | |
x2 = |
| + nπ = |
| + |
| = |
| + |
| |
| | 2 | | 10 | | 10 | | 10 | | 10 | |
wniosek ... dla k = 5n+2 zachodzi x
1 = x
2
jak w ten sam sposób zapiszesz rozwiązania z wolframa to zobaczysz że te 5 rodzin rozwiązań w
sumie składają się na rodzinę rozwiązań zapisaną jako x
1
12 wrz 17:46
Mariusz:
cos(6x) = −cos(4x)
cos(6x) = cos(π − 4x)
6x = π − 4x + 2kπ ⋁
6x = −(π − 4x + 2kπ)
10x = π + 2kπ ⋁
6x = −π + 4x − 2kπ
10x = π + 2kπ ⋁
2x = −π − 2kπ
16 wrz 01:33