wzór
Shen Li :
Dobry wieczór
Wyprowadz stosując tylko twierdzenie Pitagorasa wzór
b2n= √2−√4−bn2 gdzie
bn− bok wielokąta foremnego wpisanego w okrąg o promieniu 1
b2n−bok 2n−kąta
Dziękuję
10 wrz 21:29
wredulus_pospolitus:

Zakładam, że wielokąt o boku b
2n także jest wpisany w tenże okrąg.
dla n = 2k+1 powyższy rysunek
b
n = 2x
h = 1 − a
| | 1 | |
a = √1 − x2 = |
| √4 − bn2 |
| | 2 | |
| | 1 | |
h = 1 − a = 1 − |
| √4−bn2 |
| | 2 | |
| | bn2 | | 4 − bn2 | |
y2 = x2 + h2 = |
| + 1 − √4−bn2 + |
| = 2 − √4−bn2 |
| | 4 | | 4 | |
y =
√2 − √4−bn2
c.n.w.
11 wrz 00:45
wredulus_pospolitus:

dla n = 2k podaję sam rysunek ... masz dokładnie to samo podejście ... w sumie jak teraz to
narysowałem ... to nawet nie trzeba było rozdzielać na przypadki
11 wrz 00:47
Shen Li :
Dziekuje .
11 wrz 08:44
Mariusz:
Czy bawisz się metodą Archimedesa obliczania przybliżonej wartości liczby π
Twoje zadanie to podstawowy krok tej metody
20 wrz 05:19
24 lip 06:29