Uporządkuj rosąco i malejąco
Sajgonka: 1). Uporządkuj rosnąco: cos112 stopni, sin213 stopni, tg314 stopni, ctg415 stopni
2). Uporządkuj malejąco: tg40 stopni, tg80 stopni, tg100 stopni, tg180 stopni
Chodzi o wzory redukcyjne

czy wykres funcji
9 wrz 13:43
Aruseq: Najlepiej z obydwu
9 wrz 13:53
Mila:
Pomijam znak stopni.
1)
cos (90−112)=−sin(22)
sin(213)=sin(180+33)=−sin(33)
sin22<sin33 to −sin22>−sin33 W I ćwiartce sin(x) jest rosnący
tg(314)=tg(360−46)=tg(46)
ctg(415)=ctg(360+55)=ctg55=tg(35)
tg(35)<tg46
(tg(35) <1, tg(45)>1)
============
sin(33)<−sin(22)<tg(33)<tg(46)
2) z tangensami pójdzie łatwo.
9 wrz 15:00
Mila:
Zgubiłam (−) przed sin(33) w ostatniej nierówności.
9 wrz 15:03