sprawdź czy istnieje taki ostry kąt alfa dla ktorego sin alfa=(3√34)/34 i tg alf
Alicja: sprawdź czy istnieje taki ostry kąt alfa dla ktorego sin alfa=(3√34)/34 i tg alfa=4/5
Wychodzą mi jakieś przeogromne kwoty, nie mam pojęcia gdzie jest haczyk
8 wrz 19:30
Alicja: wychodzą mi jakieś przeogromne kwoty, wiele zadań tego typu robiłam i było ok,
nie mam pojęcia , bo chyba gdzies popelniam cały czas ten sam błąd
8 wrz 19:32
Mila:
| | 3√34 | |
sinα |
| i tg α=4/5, α− kąt ostry |
| | 34 | |
usuwamy niewymierność z licznika:
| | sinα | | 3 | | √34 | |
tgα= |
| = |
| * |
| |
| | cosα | | √34 | | 5 | |
========
8 wrz 20:12
Eta:

α−− kąt ostry
b=
√342−9*34= 5
√34
| | a | | 3√34 | | 3 | | 4 | |
tgα= |
| = |
| = |
| ≠ |
| |
| | b | | 5√34 | | 5 | | 5 | |
Odp: taki kąt α nie istnieje
8 wrz 21:57
Alicja: Mila, jesteś wielka. W I E L K A I S U U U U P E R


Bardzo dziękuje, ale skąd pomysł na usunięcie niewymierności z licznika −
z mianownika to kumam OK, ale z licznika

?
8 wrz 22:12
#k:
Niespodzianka

Taka sama sytuacje będzie miała miejsce gdy bedzie np do policzenia z definicji pochodna z
f(x)=
√x w punkcie x
0=2
8 wrz 22:23
Alicja: Noo, niespodzianka

i to jedyna taka )))
OK, super, rozumiem, mądrzy ludzie tu zaglądają, ale tak bez niespodzianki −
jest w ogóle szansa na rozwiązanie tego zadania
8 wrz 22:37
Mila:
Alicjo , usunęłam niewymierność z licznika z lenistwa. Nie chciałam podnosić 34 do
kwadratu,
wolałam
√34, jak widzisz uprościło to rachunki.
Nie zawsze należy się spieszyć z usuwaniem niewymierności z mianownika,
wszystko zależy od tego co będziemy dalej robić z taką liczbą.
9 wrz 00:11
Mila:
Ćwiczenie z niewymiernością.
Wyznacz x:
√5 x+2 x= 4
9 wrz 00:16
Alicja: cd
(
√5+2)x=4 /:(
√5+2)
x=4/(
√5+2)
usuwamy niewymierność z mianownika mnożąc licznik i mianownik przez (
√5−2)
w mianowniku wyjdzie nam 5−4 czyli jeden i ostatecznie
x=4
√5


?
Mila


az się boję

(
9 wrz 13:36
Aruseq: 4(√5−2)
9 wrz 13:42
Alicja: tak dokładnie ))))
na koncu zawaliłam
9 wrz 13:51
getin:
| | 5√17 | | 8√29 | |
Przy wszelkich zadaniach wymagających podnoszenia liczb typu |
| albo |
| , |
| | 17 | | 29 | |
że zawartość pierwiastka w liczniku jest taka sama co mianownik, zawsze warto robić to co
zrobiła Mila
9 wrz 13:57
getin:
*podnoszenia liczb do kwadratu
9 wrz 13:58
Alicja:

Super dzięki
9 wrz 13:59
Mila:
Alicjo, można prościej. (wg mnie)
(√5+2)x=4 /*(√5−2)
(5−4)*x=4*(√5−2)
x=4*(√5−2)
Obyło się bez usuwania niewymierności z mianownika.
9 wrz 14:41
Alicja: mozna
9 wrz 15:57
getin:
Mila przedstawia sprytne sposoby na takie pierwiastki. Dzięki

Nie znałem ich
10 wrz 20:38
chichi:
może nie wymnażać po podniesieniu do potęgi, tylko po prostu skrócić i nie ma wielkich liczb
10 wrz 20:46
rosebl: Agario is an engaging online game where you control a cell, devouring smaller cells to grow and
avoiding being devoured by larger players.
https://agargame.io
8 mar 05:24
Itzel: Czuję, że w zadaniu może kryć się błąd – czy na pewno wartości sinus i tangens dotyczą tego
samego kąta? Jeśli nie, to może warto sprawdzić, czy nie doszło do pomyłki w oznaczeniach?
https://incredibox-game.io/home
11 mar 03:52
aivon: Thank you for such an amazing post. It was very informative and helpful. Keep going
https://vidtext.ai/
29 kwi 08:15
Humanize AI: Tired of opening too many tabs to access different writing and research tool websites? We
understand your frustration, so Humanize AI provides One−stop Writing Assistant
Humanize AI:
https://humanizeai.tools/humanize-ai
29 kwi 08:18
DeepseekTurkce: Ciekawe zadanie, Alicja! Rzeczywiście, warto sprawdzić, czy wartość sin(α) = (3√34)/34
rzeczywiście mieści się w przedziale dopuszczalnym dla sinusa kąta ostrego — a wygląda na to,
że tak. Jeśli tg(α) = 4/5, to możesz też sprawdzić to przez zależność między tangensem i
sinusem: sin(α) = tg(α) / √(1 + tg²(α)). Może pomoże Ci to złapać ten “haczyk”. A jeśli nadal
coś nie gra, spróbuj wrzucić to do
https://deepseekturkce.com/ − świetnie radzi sobie z takim typem problemów
matematycznych krok po kroku.
9 cze 05:06
2 lip 08:19
GPTDeutsch: Też kiedyś się nad tym głowiłam! Tutaj faktycznie wszystko wygląda na poprawne – skoro sin(α) =
(3√34)/34, to warto sprawdzić, czy tg(α) = sin(α)/cos(α) rzeczywiście daje 4/5. Możliwe, że
chodzi o uproszczenie pierwiastków albo błąd przy przekształcaniu cosinusa. Ja w podobnych
sytuacjach wrzucam wzory do
https://gptdeutsch.net/ – świetnie tłumaczy krok po kroku, gdzie może być haczyk.
Polecam!
5 lip 05:37
ChatGPTUkrainian: Miałem podobny problem, ale sprawdziłem to z
https://xn--80ag0bkcz.net/ i wszystko się zgadza – jeśli sin α =
(3√34)/34 i tg α = 3/5, to coś nie gra, bo tg α powinna wtedy wynosić 3/5, nie 4/5. Może warto
jeszcze raz policzyć cos α?
8 lip 09:31
adrianmichael: Sprawdzenie, czy istnieje taki ostry kąt α, dla którego
sin
𝛼
=
3
34
34
sinα=
34
3
34
i
tan
𝛼
=
4
5
tanα=
5
4
, prowadzi do sprzeczności. Po obliczeniach, które przeprowadziłaś, wynika, że wartość
tan
𝛼
tanα nie zgadza się z wyliczonym
sin
𝛼
sinα. W związku z tym, taki kąt
𝛼
α nie istnieje. Odpowiedź: taki kąt
𝛼
α nie istnieje.
https://meme-soundboard.net/
28 lip 09:41
gptdeutsch: Willkommen bei GPTDeutsch.com das auf GPT−5, Ihrer führenden Plattform für ChatGPT im
deutschsprachigen Raum. Erleben Sie die Revolution der Künstlichen Intelligenz,
maßgeschneidert für Ihre Bedürfnisse – sofort nutzbar, ohne Registrierung und mit den neuesten
OpenAI−Modellen. Sie können chatgpt kostenlos nutzen unter
https://gptdeutsch.com/
14 sie 08:19