6 klasa
mam pytanie: mampytaniejeśliprostokąt ma10x3cmi jego długośc zmieniono o iles, to czy długośćtote 10cm czy
te 3 cm
chodz imi o to czy w konwencji jest szerokość x długość x wysokość czy też dłuższy bok to
długość?
5 wrz 14:57
5 wrz 17:52
olo:
Rośnie kandydatka na przyszłą "ministrę"
5 wrz 18:27
mam pytanie: dobrze, jako przyszła "Ministra" chciałabym wiedzieć czy 10cmx 3cm to znaczy ze długość jest
10cm?
5 wrz 18:30
mam pytanie: jeśli to za trudne pytanie dla jaśnie oświeconych tutaj Matematyków i Matematyczek to sory
5 wrz 18:32
odpowiedź na pytanie:
prostokąt ma dwa wymiary : długość i szerokość a x b lub b x a
10x3 lub 3x10 ( jeden czort)
5 wrz 18:39
mam pytanie: Dziękuję, właśnie o to mi chodziło
wolałam się upewnić
5 wrz 19:29
Mila:
Najlepiej operować sformułowaniem: Długości boków prostokąta : 10 cm, 3cm.
5 wrz 19:48
Mila:
I nie przejmuj się komentarzami takimi jak u Olo.
Wpisuj zadania do rozwiązania
5 wrz 19:49
Min.Edukacji: Wszystkie zadania Ci tu rozwiaza i w końcu mnie zastapisz😉
6 wrz 05:09
wredulus_pospolitus:
wracając do tej kwestii −−− w matematyce przeważnie NIE operujemy zwrotami 'szerokość,
głębokość'.
Mówimy tylko o długości boku/−ów.
Dlatego zobaczysz na przykład takie zadania:
Mamy prostokąt o wymiarach a x b. Jeden z jego boków powiększono o c cm, drugi pomniejszono o d
cm. Oblicz ....
Wtedy w takim zadaniu należy rozpatrzeć DWA przypadki:
1. nowy prostokąt będzie miał wymiary (a+c) x (b−d)
2. nowy prostokąt będzie miał wymiary (a−d) x (b+c)
Jeżeli autor zadania chce, abyśmy rozwiązywali tylko jeden z przypadków to wskaże nam to
dodając:
Mamy prostokąt o wymiarach a x b. Krótszy powiększono o c cm, drugi pomniejszono o d cm.
Oblicz ....
co daje nam odpowiedź który z przypadków (1 czy 2) będziemy wybierać.
W matematyce nie korzystamy z szerokości i głębokości z bardzo prostego powodu − figurę zawsze
można obrócić co często (zwłaszcza przy zadania z figur 3D) jest niezwykle pomocne w
rozwiązaniu.
Na co dzień używamy zestawu długość/szerokość/głębokość do rzeczy których nie można 'obrócić',
np. nikt nie zamontuje grzejnika w taki sposób aby jego 'długość' stała się głębokością ...
czy też intuicyjnie wiemy o który wymiar chodzi gdy mówimy "szerokość auta wynosi: ..." ze
względu na to jak porusza się samochód (samolot, itd.)
6 wrz 11:02
Eta:
Masz zdrowie
7 wrz 19:30