.
qwerrty: Rozwiązać równanie
28 sie 12:42
wredulus_pospolitus:
takie jest równanie ... czy też to powstało po jakiś przekształceniach
28 sie 12:50
qwerrty: Do obliczenia pola obszaru przy użyciu całki podwójnej potrzebuję punktu przecięcia funkcji
| | 2 | |
y=tg(x/2) oraz y=−2− |
| x. Po sprawdzeniu w programie do rysowania funkcji punkt przecięcia |
| | π | |
to π/2, tylko nie wiem jak do tego matematycznie dojść.
28 sie 13:39
qwerrty: punkt przecięcia to (−π/2;−1)
28 sie 13:42
#k:

Po zrobieniu wykresu obu funkcji y=tg(x/2) czarny i y=−(2/pi)x−2 niebieski
stwierdzamy że np w przedziale <−pi,0> mamy jedyny pierwiastek rzeczywisty więc
a) metoda cięciw
b) metoda stycznych (Newtona)
c) metoda iteracji
Wszystkie masz opisane w literaturze
28 sie 14:23
qwerrty: okej, dzięki
28 sie 14:50