matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
Pole trójkąta
blueΔ:
DC=BC Oblicz pole trójkąta DBC.
26 sie 16:24
wredulus_pospolitus:
z tw. Pitagorasa: b = 6
√
10
b
więc:
= 3
√
10
2
z tw Pitagorasa:
a
2
=
6
2
+ (
18−a
)
2
−−−> a =
i wtedy z tw. Pitagorasa: h
2
= a
2
− 30 −−−> h =
bh
P
Δ
=
= ...
2
26 sie 16:53
Mila:
h
2
=a
2
−90
26 sie 17:40
Eta:
1
1
P
ΔDBC
=
P
rombu EBCD
=
b*h= 3b
2
2
wΔAED: 6
2
+(18−b)
2
=b
2
⇒ ........... b= 10 P
ΔDBC
= 30
==============
26 sie 19:53
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick